Opnieuw organiseer ik een Schrijverskeuken. Dit keer samen met Christine Stam*.
Voor een kleine geschiedenis zie **
Workshop Storytelling in 12 stappen met scenariste/storycoach Mieke Bouma.
op zaterdagmiddag 15 maart 2014.
Tijdens deze middag van de Schrijverskeuken gaan we op reis met de held. De workshop is gebaseerd op het boek ‘Storytelling in 12 stappen’, waarin ‘De Reis van de Held’ voor schrijvers uiteen wordt gezet.
De Reis van de Held is de mythische verhaalstructuur, die de ruggengraat en vertelstructuur van vele verhalen en films vormt en daarom een onuitputtelijke inspiratiebron is. De 12 stappen helpen niet alleen om de creatieve stroom op gang te houden maar ook om structuur aan te brengen in het materiaal.
Ook behandelt Mieke Bouma het verhaalmodel aan de hand van voorbeelden en filmfragmenten. De 12 storybeats die aan de orde komen, bieden richtlijnen voor het construeren van sterke plots en het creëren van universele en levensechte karakters. Eenmaal kennisgemaakt met deze oermotieven, zie je ze niet alleen terug in diverse verhalen maar herken je ze vermoedelijk ook in je eigen levensverhaal.
Behalve een inleiding is er een interactief gedeelte met oefeningen en praktische opdrachten die zicht geven op het oplossen van schrijfproblemen en de verbeelding prikkelen.
De terugkerende vraag is: hoe creëer je spanning en diepgang in verhalen?
Aangeraden wordt het boek Storytelling in 12 stappen te lezen.
Mieke Bouma is docent, trainer, scenarist, storycoach en dramaturg. Ze heeft een achtergrond in de theater-, film- en televisiewereld. Mieke vertelt verhalen, schrijft verhalen en scenario’s en helpt anderen bij het schrijven, vertellen en vertellen van verhalen. Mieke is auteur van de boeken ‘Storytelling in 12 stappen’ en ‘De Held in je eigen verhaal’.
Deze keuken organiseren we, in goed overleg, los van Uitgeverij Mozaïek. Graag staan we open voor een breed publiek. Welkom zijn o.a. schrijvers, schrijvers in spe, mensen die dromen van schrijven, redacteuren, tekstschrijvers, illustratoren, lezers die een verhaal beter willen kunnen doorgronden.
Waar: Huis van Vrede, Van Kleffenslaan 1 in Utrecht
Hoe laat: van 13.00-17.00 uur
Opdracht: Lees Storytelling in 12 stappen van Mieke Bouma
Programma: 13.00 uur inloop met koffie/thee/bonbon
13.30 – 16.30 uur workshop Mieke met een half uurtje koffie/thee/cake tussendoor
16.30 – 17.00/17.30 uur fris/wijntje/borrelnootje/ontmoeting.
Kosten: 25 euro pp (na aanmelding en ter bevestiging daarvan over te maken op rek.nr. 303366273, t.n.v. Janne IJmker en o.v.v. Schrijverskeuken en je naam).
Graag horen we binnenkort van je of je mee wilt doen.
Opgave via: janne.ijmker@solcon.nl
Zegt het voort!! M.a.w.: stuur dit bericht gerust door aan belangstellenden!
Met een grote Hanzegroet,
Christine en Janne.
*Christine Stam (Kampen) studeerde Kunstgeschiedenis en aan de Kunstacademie, maar haar hart gaat uit naar schrijven. Ze schrijft regelmatig culturele artikelen voor het RD en elke zes weken een column in diezelfde krant. In 2009 won Christine een historische verhalenwedstrijd. Nu werkt ze aan een roman.
**Over de korte geschiedenis van de Schrijverskeuken het volgende:
Sinds de verbouw van onze huis liep ik rond met het volgende idee: schrijvers in mijn keuken.
Ik stelde me voor dat ik een aantal schrijvers zou uitnodigen om bij mij te komen om onder het genot van koffie/thee/lekkers ‘geleerd’ te worden door een deskundig iemand op het gebied van literatuur. Om te groeien in het vak. Ik besprak dit idee met Beppie de Rooy van uitgeverij Mozaïek en zij was enthousiast. De uitgeverij ondersteunde dit idee. Daarnaast verwachtte ik van elke belangstellende een bijdrage om een goede spreker te kunnen bekostigen.
Ik mailde de romanauteurs uit het bestand van Mozaïek het volgende:
De praktijk wijst uit dat, al weet je (soms) hoe het schrijven niet moet, het nog niet meevalt het goed/anders/beter te doen. En ja, wat is goed? En wat valt daarover nog te leren? Natuurlijk doe ik aan mijn eigen vorming. Mijn verlangen is te groeien in het vak waar ik zomaar ingerold ben. Ik wil graag leren en andere schrijvers mogen als ze zin hebben aansluiten bij dit idee. Het gaat me niet om een bespreking van ons eigen werk. Daarvoor kunnen we de recensies lezen;). Ik stel me eerder voor dat een deskundige ons een opdracht geeft zoals het lezen van een boek of één of andere paper, waarna hij/zij ons ‘leert’ en wij dus kunnen meedenken/praten/vragen stellen. In ieder geval mag het tot doel hebben dat wij groeien in het proces van worden aan ons schrijvers vak.
Op een vrijdagmiddag in november 2012 organiseerde ik de eerste Schrijverskeuken. Natuurlijk was een gezellige keukensetting (we trokken de kamer erbij aan) ook leuk voor de onderlinge ontmoeting van die teruggetrokken-achter-hun-computer-zittende-schrijvers.
Ik had Dr. Enny de Bruijn (journalist, recensent en Revius-specialist) bereid gevonden om een middagprogramma te vullen. Het thema was: De schrijver en zijn/haar gemeenschap. Enny besprak de verhouding tussen de schrijver en de gemeenschap waarin hij/zij zich bevindt. Ze zette dat centraal, omdat daar juist voor schrijvers soms spanningen liggen. Ze schreef daarover:
Aan de ene kant wil je vanuit je visie op het leven en de mensen en de moraal heel graag aardig zijn voor iedereen en positief bijdragen aan de onderlinge gemeenschap, aan de andere kant wil je vanuit je schrijversziel graag afstand nemen van die gemeenschap en kritisch naar iedereen en alles kijken.. Dat thema speelt in veel boeken een rol, en veel schrijvers leven dat dilemma ook uit (neem Houellebecq, of Grunberg, of Bilderdijk, of Multatuli, noem maar op) De roman die Enny ons als ‘huiswerkopdracht’ gaf is van Ian McEwan, Boetekleed. We lazen dat boek ter voorbereiding op die middag.
De tweede Schrijverskeuken vond april 2013 plaats in Utrecht m.m.v. Mirjam van der Vegt. Teunis Bunt (neerlandicus en recensent) was onze gastspreker. We lazen ter voorbereiding Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen en Dorst van Esther Gerritsen.
Teunis: Stijl, vakmanschap en boodschap, klinkt als een rare combinatie. Eigenlijk gaat het in alle gevallen over techniek. Daar is wel wat over te zeggen. Wanneer is een dialoog goed, of een beschrijving? Maar ook de techniek om een boodschap niet bovenop de handeling te leggen. In bijna alle gevallen gaat het om schrappen.
De derde Schrijverskeuken op 1 november was met Jan Brokken. Uit zijn mail:
Omdat de meeste schrijvers van jullie basisgroep fictie schrijven, zal ik het vooral over fictie hebben. Ik zou jullie daarvoor liefst een roman laten lezen die niet gelukt is – in mijn ogen – en die niettemin hemelhoog is geprezen: Orhan Pamuk (Nobelprijswinnaar 2006): ‘Het museum van de onschuld’.
In mijn lezingen over schrijven praat ik over de techniek, niet over de inhoud. Voor een in mijn ogen geslaagde roman maakt het niet uit of die christelijk van inhoud is, atheistisch, islamitisch, godslasterlijk of diep gelovig. Het gaat me om ‘het hoe’, niet om ‘het wat’ of ‘het waarom’.
Een verslag van deze middag vind je op mijn face-bookpagina, www.facebook.com/janneijmker op datum 4 november.
En dan nu al weer de vierde Keuken met Mieke Bouma. Zoals gezegd: Deze keuken organiseren we, in goed overleg, los van Uitgeverij Mozaïek. Graag staan we open voor een breed publiek. Welkom zijn o.a. schrijvers, schrijvers in spe, mensen die dromen van schrijven, redacteuren, tekstschrijvers, illustratoren, lezers die een verhaal beter willen kunnen doorgronden.