Jeugdboeken


Verdwenen vaders

 

 

 

 

 

 

 

Het is het jaar 1813. Lybiech rent laat in de avond langs het donkere jaagpad om de vroedvrouw te halen. Haar broertje is geboren, maar moeder heeft hoge koorts. De vroedvrouw kan Lybiechs moeder niet redden. En haar vader vecht in het leger van Napoleon. Omdat niemand voor Lybiech en haar zusje Elsjen kan zorgen, moeten ze naar het armenwerkhuis. Lybiech krijgt snel een vriendinnetje, maar voelt zich toch alleen. De kleine Elsjen heeft het erg moeilijk met de strenge regels van het huis.

Een nieuwe jongen, Reindt, wordt tegen zijn zin in het werkhuis gebracht. Reindts moeder woont en werkt bij een boer, en de vader van Reindt is plotseling verdwenen. Reindt vindt het best dat zijn hardhandige vader vertrokken is, en vraagt zich af hoe zijn moeder plotseling aan zoveel geld komt. Als de veldwachter hem vragen stelt over de moord op een meid uit de omgeving krijgt hij bange vermoedens.


Mijn vriend Samuel

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen vindt het fijn om een vriend of vriendin te hebben. Dat zou Riekie ook wel willen. Op school heeft ze geen vriendinnen, en thuis op de boerderij moet ze hard werken. Op een dag ontmoet Riekie Samuel, een Joodse man uit een werkkamp. Elke vrijdagmiddag krijgt hij een potje eten van Riekies moeder. Als Riekie met Samuel praat, lijkt het leven minder somber, Hij vertelt haar mooie joodse verhalen.

Samuel is niet de enige die Riekies leven verandert. Ze sluit vriendschap met Jent, een nieuw meisje in het dorp. Jent brengt Riekies schoolwerk mee als ze een dag heeft moeten helpen op de boerderij. Het is oorlog. Dan komen er soms plotseling nieuwe mensen, zoals Jent. Anderen verdwijnen ineens, zoals de meester. Riekie ontdekt dat veel mensen in de oorlog een geheim hebben…


De toverfluit

 

 

 

 

 

 

‘Mijn naam is Deceptor, noem mij maar Desi. En jij bent? Zei de schaduwman. ‘Luuk’. Hij wilde weer doorlopen. Naar de schoenmaker. Dus draaide hij zich om en liep verder het stille straatje in. Desi volgde. ‘Wie ben je eigenlijk en waar kom je vandaag?’ vroeg Luuk. ‘Wie ik ben?’ zei Desi met een brede glimlach, ‘dat weet je snel genoeg…

Als Luuk zijn baantje in de mijn is kwijtgeraakt, komt hij op een onverwachte manier bij koning Lucis terecht. Hij is de koning van het rijk Lumina en geeft Luuk de raad om een baan te zoeken bij de oude schoenmaker. Desi komt met een ander verleidelijk voorstal. Luuk laat zich overhalen, en komt algauw in grote moeilijkheden. Langzamerhand ontdekt hij dat de fluit die hij van de wonderlijke Sam kreeg, een belangrijke rol gaat spelen.