Volwassen romans


Wij hadden het leven lief

 

  • Een Hollands meisje raakt bevriend met een Jood uit een werkkamp.
  • Onbekend stukje Nederlandse geschiedenis uit de tweede wereldoorlog.
  • Gebaseerd op waargebeurde feiten.
  • Met authentiek briefmateriaal van Joodse dwangarbeiders.
Roman over mensen die geen held durfden te zijn

Het boerenmeisje Riekie ontmoet een joodse dwangarbeider uit een werkkamp in de buurt. De vriendschap die ontstaat wordt ruw verbroken door de onverwachte deportatie van Samuel naar Kamp Westerbork.

Jaren later interviewt de dochter van Riekie haar moeder over het leven als kind in oorlogstijd. Veel van wat de moeder vertelt kan de dochter terugvinden in de boeken en brieven die ze leest, maar de herinneringen van de moeder blijken niet in alle opzichten betrouwbaar.

ISBN: 9789491583704 € 10,-. Te bestellen via janne.ijmker@solcon.nl of via de boekhandel

Fragment
We doken in de droge sloot en kropen verder tot we tussen de barakken door konden kijken. Daar stonden de mannen naast en voor elkaar opgesteld, doodstil, als soldaten in het gelid. Ik zag eerst al die mannen, maar net als na het draaien aan de lens van een fototoestel, vervaagden zij, toen ik vlak voor mijn oog twee puntige ijzertjes ontdekte. Het ene ijzertje stond kaarsrecht, het andere iets opzij geleund, alsof het vanwege moeheid overhelde. We hoorden iemand iets roepen. In het Duits. Het klonk als een bevel. De wazige groep achter het prikkeldraad begon te bewegen; de ijzertjes bleven staan.


Kanaleneilandjes

Ontroerend beeld van het leven van een kind op Kanaleneiland

Kanaleneilandjes is een bundel met opeenvolgende verhalen over een plattelandsgezin dat is verhuisd naar Utrecht. De gebeurtenissen worden bezien door de ogen van een kind, maar bevatten ook een vleugje volwassenheid van de schrijver. Het boek geeft een mooi, ontroerend beeld van het leven van dit kind op Kanaleneiland, in de jaren ’60. Net als Josje zijn haar ouders, broers, zus en zusje bezig hun plaats in de stadse wereld in te nemen. Josje ziet het, denkt erover en geeft invulling aan dat leven op haar eigen manier. In haar fascinatie voor taal zoekt ze voortdurend naar woorden die recht doen aan haar belevenissen en emoties.

ISBN: 9789082229301 € 6,50. Te bestellen via janne.ijmker@solcon.nl of via de boekhandel

Fragment
Mijn broers vertelden die avond dat het fantastisch was. Fantastisch, dat moet héél mooi zijn, want in hun ogen zag ik nog de schittering van de zonnegolfjes bewegen. Ze waren op het bed van mijn zus en mij komen zitten en fluisterden, want mijn vader en moeder mochten het niet weten. Ze praatten niet tegen mij, maar tegen mijn zus. Al spelen mijn broers en zus niet veel met elkaar, toch, heel soms, drijven hun eilandjes tegen elkaar, maar dat van mij gaat er altijd langs.


Afscheid van een engel

 

 

 

 

 

 

 

Drenthe, 1814. Roelf wordt geconfronteerd met de verminkingen van zijn zoon die is teruggekeerd uit de oorlog. De wonden doen hem denken aan zijn eigen ontstoken kwetsuren.

Roelf besluit het geschrift van zijn moeder, dat hij al vijfendertig jaar in zijn bezit heeft, te lezen. Hij wil eindelijk de waarheid van zijn afkomst onder ogen zien. In gedachten gaat hij terug naar 1779. Dat is het jaar dat zijn claimende grootmoeder sterft en zijn oom over zijn lot wil beslissen.

Hij ontvlucht de buurschap, waar zijn moeder doodgezwegen werd en waar hij op zijn zesde in hevige verwarring geraakte toen hij te weten kwam dat zijn moeder zijn vader vermoordde. Hij sluit zich aan bij een troep vrijgevochten vagebonden die, als kunstenmakers, langs de jaarmarkten trekt en daarbij rijke boeren berooft. Als de rode loop uitbreekt en zijn vriend sterft, krijgt Roelfs verdriet een uitweg. Gedwongen door ziekte, dood, honger en uitsluiting weerhoudt hem niets meer om zijn recht te laten gelden tegenover zijn eigen familie. Wat er dan gebeurt verzwijgt Roelf de rest van zijn leven.

ISBN: 9789023993599 € 10,-. Te bestellen via  janne.ijmker@solcon.nl of via de boekhandel


Achtendertig nachten

 

 

 

 

 

 

 

Elsjen Roelofs wordt verdacht van het vergiftigen van haar man, Jan Alberts. In maart 1767 komt zij in het gevang van Assen terecht, waar ze op haar berechting moet wachten tot het kind dat zij verwacht geboren is. In de eenzaamheid van de gevangenis wordt een meisje geboren. Het wordt meteen bij Elsjen weggenomen. Daarna rest haar niets meer dan de kale muren van het gevang en het nachtelijk bezoek van Janna, de enige vrouw die zich over haar ontfermt.

ISBN: 978 90 822 2933 2  € 14,50. Te bestellen via  janne.ijmker@solcon.nl of via de boekhandel

De grote verdienste van Janne IJmker is dat ze ons meevoert in de krochten van de tijd, naar een duistere wereld van ‘landschrijvers’ en ‘galgenvelden’, van veepest en ongelukkige, in bedompte bedsteden geconsumeerde boerenhuwelijken. (…) Een wordingsgeschiedenis vol melancholie en tegenslag, in een andere tijd die door de auteur verrassend dichtbij wordt gebracht. – Paul Gellings in De Stentor

‘Het boek is van alles tegelijk: hoopgevend en onthutsend, teder en ruw, liefdevol en vol haat, stoer en vrouwelijk, met expliciet beschreven gevoelens van seksuele aantrekking tot de verboden Leffert en van weerzin tegen echtgenoot Jan. Het is een boek dat je pakt, vasthoudt en aangrijpt.’ – Hennie Walgemoed in het RD