Het leven na Achtendertig nachten

Door Willeke Herwig, lees&luistergids 2008

In 2005 verscheen haar romandebuut en bestseller Achtendertig nachten, het waargebeurde verhaal van de jonge moeder Elsjen die in de dodencel zit vanwege de moord op haar man. Wat gebeurde er met Janne IJmker nadat haar boek in de winkels kwam te liggen?

‘Toen Achtendertig nachten gepubliceerd werd, voelde ik me erg kwetsbaar. Tijdens het schrijven van het boek was ik heel dicht bij Elsjen komen te staan; het heeft veel met me gedaan. Ik was heel blij met alle positieve kritieken die het boek kreeg; als het afgekraakt zou zijn, had ik tijd nodig gehad om dat te verwerken. Natuurlijk wil ik openstaan voor kritiek, maar ik moest wel even afstand inbouwen t.o.v. mijn werk om er wat mee te kunnen doen. Nu ben ik blij met de opbouwende kritiek die ik heb gekregen.

Ik vind het bijzonder om reacties te ontvangen van mensen die na het lezen van het boek zijn gaan nadenken over hun eigen leven. Sommigen gaan er zelfs zo serieus mee aan de slag, dat ze naar een therapeut gaan om dingen uit het verleden te leren verwerken.

Alles wat in je leven gebeurt, heeft een zekere invloed daarop. Soms verandert er daardoor iets. Ook het schrijven van Achtendertig nachten heeft mijn leven veranderd. Ik ben anders gaan kijken naar processen in mijn leven, vooral waar het gaat om anderen kennen en gekend willen worden. Na de verschijning van het boek heb ik geleerd mijn grenzen beter te bewaken. Er waren mensen die contact met me zochten om door te praten over de invloed die het boek op hun leven heeft gehad. Om zo’n verzoek wel of niet te honoreren vind ik moeilijk.
Ik ben in de eerste plaats schrijver.

Momenteel ben ik bezig met onderzoek voor een volgend boek. Het idee voor dit boek komt voort uit mijn interesse voor de zoon van Elsjen. Volgens de archieven groeide hij op bij zijn oma van vaders kant en zijn vrijgezelle oom. Op een bepaald moment is in de papieren echter te zien dat er een verandering van voogdijschap optreedt. Hoe heeft het leven hem gevormd, hoe gaat hij op zoek naar het verleden? Ik ga proberen zijn zoektocht te linken aan (joods) marskramerschap in de late 18e eeuw.

—————————————————————————————————————-

Beste advies: Hebr. 13:5b en 6: ‘Hij heeft immers zelf gezegd: “Nooit zal ik u afvallen, nooit zal ik u verlaten,” zodat we vol vertrouwen kunnen zeggen: “De Heer is mijn helper, ik heb niets te vrezen. Wat zouden mensen mij kunnen doen?’

 

3 Reacties op “Het leven na Achtendertig nachten

 1. Wat een prachtig boek! Het kostte mij tranen, vooral de laatste bladzijden… Gods Zegen toegewenst bij het schrijven van nieuwe boeken!

 2. Prachtig boek! De laatste bladzijden kostte mij tranen! Gods Zegen toegewenst bij het schrijven van volgende boeken…

 3. Beste Janne IJmker,
  Ik was de afgelopen dagen in Doldersum om te kijken en te beleven hoe het daar in de 18e eeuw geweest moet zijn. Wonderlijk hoeveel er niet veranderd was, de grote wijde vlakte waar Elsjen Roelofs over dwaalde, de brink waar zij danste.
  Alleen de A was vergrast, zodat daar niet meer in te zwemmen is.
  Uw boek, dat ik bezit als luisterboek heb ik minstens 5x beluisterd, en het gaat niet vervelen.

  Jammer dat het volgende boek, over de zoon van Elsjen uitverkocht is. hopelijk komt er een herdruk. In Doldersum vertelde men mij dat het dochtertje van Elsjen gestorven schijnt te zijn toe zij 8 jaar oud was. Maar dat zal u wel weten.

  met een hartelijke groet,
  Evelien van Aller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *