Boeken

Volwassen romans

OS-wijhaddenhetlevenlief-130x205 Roman over mensen die geen held durfden te zijn.
*Een Hollands meisje raakt bevriend met een Jood uit een werkkamp.
*Onbekend stukje Nederlandse geschiedenis uit WO II.
*Gebaseerd op waargebeurde feiten.
*Met authentiek briefmateriaal van Joodse dwangarbeiders.

Het boerenmeisje Riekie ontmoet een joodse dwangarbeider uit een werkkamp in de buurt. De vriendschap die ontstaat wordt ruw verbroken door de onverwachte deportatie van Samuel naar Kamp Westerbork.
Jaren later interviewt de dochter van Riekie haar moeder over het leven als kind in oorlogstijd. Veel van wat de moeder vertelt kan de dochter terugvinden in de boeken en brieven die ze leest, maar de herinneringen van de moeder blijken niet in alle opzichten betrouwbaar. ISBN: 9789491583704 € 17,90. Te bestellen via info@hanzop.nl.

Fragment
We doken in de droge sloot en kropen verder tot we tussen de barakken door konden kijken. Daar stonden de mannen naast en voor elkaar opgesteld, doodstil, als soldaten in het gelid. Ik zag eerst al die mannen, maar net als na het draaien aan de lens van een fototoestel, vervaagden zij, toen ik vlak voor mijn oog twee puntige ijzertjes ontdekte. Het ene ijzertje stond kaarsrecht, het andere iets opzij geleund, alsof het vanwege moeheid overhelde. We hoorden iemand iets roepen. In het Duits. Het klonk als een bevel. De wazige groep achter het prikkeldraad begon te bewegen; de ijzertjes bleven staan.

 

BOkanaleneiland(def).indd Kanaleneilandjes is een bundel met opeenvolgende verhalen over een plattelandsgezin dat is verhuisd naar Utrecht. De gebeurtenissen worden bezien door de ogen van een kind, maar bevatten ook een vleugje volwassenheid van de schrijver. Het boek geeft een mooi, ontroerend beeld van het leven van dit kind op Kanaleneiland, in de jaren ’60. Net als Josje zijn haar ouders, broers, zus en zusje bezig hun plaats in de stadse wereld in te nemen. Josje ziet het, denkt erover en geeft invulling aan dat leven op haar eigen manier. In haar fascinatie voor taal zoekt ze voortdurend naar woorden die recht doen aan haar belevenissen en emoties.
ISBN: 9789082229301 € 14,50. Te bestellen via info@hanzop.nl.

Fragment
Mijn broers vertelden die avond dat het fantastisch was. Fantastisch, dat moet héél mooi zijn, want in hun ogen zag ik nog de schittering van de zonnegolfjes bewegen. Ze waren op het bed van mijn zus en mij komen zitten en fluisterden, want mijn vader en moeder mochten het niet weten. Ze praatten niet tegen mij, maar tegen mijn zus. Al spelen mijn broers en zus niet veel met elkaar, toch, heel soms, drijven hun eilandjes tegen elkaar, maar dat van mij gaat er altijd langs.

 

Drenthe, 1814. Roelf wordt geconfronteerd met de verminkingen van zijn zoon die is teruggekeerd uit de oorlog. De wonden doen hem denken aan zijn eigen ontstoken kwetsuren.

Roelf besluit het geschrift van zijn moeder, dat hij al vijfendertig jaar in zijn bezit heeft, te lezen. Hij wil eindelijk de waarheid van zijn afkomst onder ogen zien. In gedachten gaat hij terug naar 1779. Dat is het jaar dat zijn claimende grootmoeder sterft en zijn oom over zijn lot wil beslissen.

Hij ontvlucht de buurschap, waar zijn moeder doodgezwegen werd en waar hij op zijn zesde in hevige verwarring geraakte toen hij te weten kwam dat zijn moeder zijn vader vermoordde. Hij sluit zich aan bij een troep vrijgevochten vagebonden die, als kunstenmakers, langs de jaarmarkten trekt en daarbij rijke boeren berooft. Als de rode loop uitbreekt en zijn vriend sterft, krijgt Roelfs verdriet een uitweg. Gedwongen door ziekte, dood, honger en uitsluiting weerhoudt hem niets meer om zijn recht te laten gelden tegenover zijn eigen familie. Wat er dan gebeurt verzwijgt Roelf de rest van zijn leven. ISBN: 9789023993599 € 12,50. Te bestellen via info@hanzop.nl.

 

Elsjen Roelofs wordt verdacht van het vergiftigen van haar man, Jan Alberts. In maart 1767 komt zij in het gevang van Assen terecht, waar ze op haar berechting moet wachten tot het kind dat zij verwacht geboren is. In de eenzaamheid van de gevangenis wordt een meisje geboren. Het wordt meteen bij Elsjen weggenomen. Daarna rest haar niets meer dan de kale muren van het gevang en het nachtelijk bezoek van Janna, de enige vrouw die zich over haar ontfermt.
ISBN: 9789023991731 € 12,50. Te bestellen via info@hanzop.nl.

 De grote verdienste van Janne IJmker is dat ze ons meevoert in de krochten van de tijd, naar een duistere wereld van ‘landschrijvers’ en ‘galgenvelden’, van veepest en ongelukkige, in bedompte bedsteden geconsumeerde boerenhuwelijken. (…) Een wordingsgeschiedenis vol melancholie en tegenslag, in een andere tijd die door de auteur verrassend dichtbij wordt gebracht. – Paul Gellings in De Stentor

‘Het boek is van alles tegelijk: hoopgevend en onthutsend, teder en ruw, liefdevol en vol haat, stoer en vrouwelijk, met expliciet beschreven gevoelens van seksuele aantrekking tot de verboden Leffert en van weerzin tegen echtgenoot Jan. Het is een boek dat je pakt, vasthoudt en aangrijpt.’ – Hennie Walgemoed in het RD

 

 

Jeugdboeken

Het is het jaar 1813. Lybiech rent laat in de avond langs het donkere jaagpad om de vroedvrouw te halen. Haar broertje is geboren, maar moeder heeft hoge koorts. De vroedvrouw kan Lybiechs moeder niet redden. En haar vader vecht in het leger van Napoleon. Omdat niemand voor Lybiech en haar zusje Elsjen kan zorgen, moeten ze naar het armenwerkhuis. Lybiech krijgt snel een vriendinnetje, maar voelt zich toch alleen. De kleine Elsjen heeft het erg moeilijk met de strenge regels van het huis.

Een nieuwe jongen, Reindt, wordt tegen zijn zin in het werkhuis gebracht. Reindts moeder woont en werkt bij een boer, en de vader van Reindt is plotseling verdwenen. Reindt vindt het best dat zijn hardhandige vader vertrokken is, en vraagt zich af hoe zijn moeder plotseling aan zoveel geld komt. Als de veldwachter hem vragen stelt over de moord op een meid uit de omgeving krijgt hij bange vermoedens.

 

Iedereen vindt het fijn om een vriend of vriendin te hebben. Dat zou Riekie ook wel willen. Op school heeft ze geen vriendinnen, en thuis op de boerderij moet ze hard werken. Op een dag ontmoet Riekie Samuel, een Joodse man uit een werkkamp. Elke vrijdagmiddag krijgt hij een potje eten van Riekies moeder. Als Riekie met Samuel praat, lijkt het leven minder somber, Hij vertelt haar mooie joodse verhalen.

Samuel is niet de enige die Riekies leven verandert. Ze sluit vriendschap met Jent, een nieuw meisje in het dorp. Jent brengt Riekies schoolwerk mee als ze een dag heeft moeten helpen op de boerderij. Het is oorlog. Dan komen er soms plotseling nieuwe mensen, zoals Jent. Anderen verdwijnen ineens, zoals de meester. Riekie ontdekt dat veel mensen in de oorlog een geheim hebben…

 

 

‘Mijn naam is Deceptor, noem mij maar Desi. En jij bent? Zei de schaduwman. ‘Luuk’. Hij wilde weer doorlopen. Naar de schoenmaker. Dus draaide hij zich om en liep verder het stille straatje in. Desi volgde. ‘Wie ben je eigenlijk en waar kom je vandaag?’ vroeg Luuk. ‘Wie ik ben?’ zei Desi met een brede glimlach, ‘dat weet je snel genoeg…

Als Luuk zijn baantje in de mijn is kwijtgeraakt, komt hij op een onverwachte manier bij koning Lucis terecht. Hij is de koning van het rijk Lumina en geeft Luuk de raad om een baan te zoeken bij de oude schoenmaker. Desi komt met een ander verleidelijk voorstal. Luuk laat zich overhalen, en komt algauw in grote moeilijkheden. Langzamerhand ontdekt hij dat de fluit die hij van de wonderlijke Sam kreeg, een belangrijke rol gaat spelen.

 

 

 

Kerstbundels

Deze bundel bevat vijf kerstverhalen. Het laatste verhaal, De komst van Mi-jef, is geschreven door de winnares van Het Hoogste Woord 2003, Janne IJmker. De waakzaamheid bijna is verdwenen. De jonge Imin maakt mee hoe een geheimzinnige vrouwlijke soldaat iedereen weer strijdbaar maakt.

 

 

 

 

 

In Langverwacht staan circa vijftien kerstverhalen, speciaal geschreven door een aantal van onze beste auteurs. Er zijn verhalen voor kinderen én verhalen voor volwassenen. Er zijn spannende en ontroerende verhalen, klassieke kerstverhalen en vernieuwende, originele kunstwerkjes, en alle verhalen zijn gemaakt om voor te lezen. Voortaan nooit meer zoeken naar een goede kerstvertelling; in deze bundel staan voor elke kerstviering geschikte verhalen.

Met ‘Het zusje’ van Janne IJmker.